Overvægtige har oftere jernmangel

Alle taler om den fedmeepidemi som synes ramme flere og flere mennesker. Men hvorfor bliver vi så tykke, hvad er konsekvenserne for din sundhed, og hvad sker der med kroppen når du ofte starter en hård slankekur?

Endeligt viser den seneste artikel fra Østerbro-Herlev undersøgelsen at er det måske alligevel ikke er så usundt at være lidt godt i stand.

Hvorfor en fedmeepidemi?

Vi lever i en tid hvor viden om sundhed aldrig har været større. Dagligt produceres nye forskningsresultater der opgør konsekvenserne af fedme i tabte leveår eller ekstra sygedage. Ingen kan altså længere være i tvivl om at det er sundere at være slank og dyrke motion end at være tyk og bruge en stor del af tiden foran flimmerkassen.

Medierne er klar over at det er de negative overskrifter der sælger aviser. Måske er vores ensidige fokus på konsekvenserne helt forkert. Skulle vi rette et kritisk blik på vores kost i stedet, for det er her, der virkeligt er noget at hente på den lange bane. Fødevareindustrien er sat i verden for at tjene penge og de er hammerdygtige til det. De prøver konstant at lokke os til at købe forarbejdede fødevarer – lige fra morgenmadsprodukter til halvfærdige middagsretter, småkager og chips. Dit favoritprodukt indeholder formentligt mindre fedt end det gjorde for 10 år siden for at appellere til vores slankefixerede verdensopfattelse; til gengæld har man så tilsat sukker. Sukker der indtages uden et samtidigt stort indhold af fibre omdannes til fedt. Suk.

Selvom hverdagen er travl og stresset er det helt sikkert bedre at lave maden selv – fra grunden. Fordelen er, at du præcist ved hvad du spiser. Fedt er ikke erstattet af sukker og hvis du tilsætter fiberholdige grøntsager så vil din nye kost også gøre underværker for din tarmfunktion.

Hvad er konsekvenserne for din sundhed?

Forskningen peger på en tydelig sammenhæng mellem overvægt og risikoen for jernmangel og jernmangelanæmi. I en artikel fra 2013 i Jnr. of Human Nutrition undersøgte man 2492 børn mellem 9-13 år. Overvægt mere end fordoblede risikoen for jernmangel og jernmangelanæmi hos både piger og drenge samtidig med at serum ferritin resultatet var let forhøjede. De forhøjede serum ferritin skyldes her at de overvægtige har en konstant inflammation i kroppen.

Hvis du hyppigt starter en hård slankekur så har du yderligere en risiko for at udvikle jernmangel da du fratager kroppen en væsentlig del af de næringsstoffer som du faktisk har brug for. Det er altså ikke blevet nemmere at være godt i stand…

Skal vi genoverveje vores opfattelse om hvor fede vi kan blive før vi også er usunde?

Den danske Østerbro-Herlev undersøgelse udgav i starten af maj 2016 en artikel i det ansete JAMA (Journal of American Medicine). Formålet med undersøgelsen var at afdække om BMI værdien som er associeret med den laveste dødelighed er øget igennem de seneste 30 år. BMI er en matematisk formel og er udtryk for sammenhængen mellem en persons højde og vægt. Formlen er vægt (i kilo) divideret med højde (i meter)2.

I 1973 var en BMI værdi 23,7 den optimale i forhold til dødelighed men i 2013 var den steget til 26,7 som svarer til let overvægtig. De danske forskere vurderer, at der skal mere forskning til for at forstå hvorfor denne udvikling er sket, men objektivt set er det blevet sundere at være lidt tyk - vi håber at du har nydt din egen mad i processen og ikke for meget forarbejdet fødevarer.

Hvis du er overvægtig og spiser mange forarbejdede fødevarer så bør du overveje at ændre dine indkøbsvaner og lave maden selv – fra grunden. Du bør også overveje at supplere med et godt optageligt aminochelat som Ferrochel(r) fordi din risiko for jernmangel og anæmi er kraftigt forhøjet.

COM_EASYBLOG_PREV_RECIPE
COM_EASYBLOG_NEXT_RECIPE