Sammensæt din kost rigtigt

En optimal sammensætning af kost kan sikre dig en bedre optagelse af jernet i din kost!

Du skal naturligvis spise en sund og varieret kost, som indeholder fornuftige mængder af jern. Selvom du faktisk spiser sundt og varieret kan det i nogle tilfælde være utilstrækkeligt for at tilføre din krop den mængde jern som du har behov for.

Drikker du te eller kaffe til maden? Så vil et skift til vand eller juice sikre en bedre optagelse af den mængde jern som du jo allerede indtager. Se også afsnittet om hæmmere og fremmere af jernoptagelse!

Spiser du mange jernholdige grøntsager? Du vil i så fald indtage gode mængder jern, men ikke nødvendigvis optage særligt meget jern til kroppen. Det skyldes at jernet i grøntsager optages dårligere end jern fra kødprodukter – det såkaldte hæmjern. Hvis du både kan lide lever og broccoli, så kan du med fordel kombinere disse to fødevarer i samme måltid. Begge indeholder meget jern, men jernet fra broccoli optages meget bedre når det indtages samtidig med hæmjernet fra lever. Jern fra grøntsager optages bedre når det hjælpes på vej af hæm-effekten fra kød, som fx lever.