Forebyggelse og behandling af jernmangel

Jernmangel er en udbredt mangelsygdom som skal behandles når den opstår, men allerhelst skal den forebygges. Det gamle husråd om at forebyggelse er bedre end behandling gælder også for jernmangel. Inden du sætter ind med en behandling, er det dog vigtigt at du er sikker på, at den lave blodprocent også skyldes mangel på jern, da optagelsen af jern kan hæmmes af andre faktorer. Læs mere om diagnose af jernmangel.

Overvej dine kostvaner - spis evt. en jernholdig kost

Mange mennesker spiser en kost, der ikke indeholder tilstrækkelige mængder jern, eller de optager ikke nok af jern, som de faktisk spiser. En omlægning af kostvanerne til en kost rig på jern kan i mange tilfælde forebygge jernmangel. Læs mere om fødevarer rige på jern her og se særlige risikogrupper her.

Forebyggelse og behandling af jernmangel med jerntabletter

Hvis kosten ikke rækker til at sikre din jernbalance må du indtage ekstra jern for at opretholde din balance. Du kan evt. konsultere din læge for at få anvist den rette dosering til dig for at få genoprettet jernbalancen i din krop.

Gode råd om indtagelse af jerntilskud

Jerntabletter bør tages uden for måltiderne for at sikre den bedste optagelse.
Kroppen optager jernet bedst når du tager dit jernpræparat 1-2 timer før eller efter indtagelse af et måltid, og aldrig sammen med mælk, kaffe, te eller kakao.