Det starter med en rigtig diagnose...

Det er din praktiserende læge, som stiller diagnosen jernmangel. Lægen vil forsøge at afdække om du har ændret livsstil (fx kostvaner eller motion), om din menstruation er blevet kraftigere, om du er gravid eller om du tager medicin der kan hæmme optagelsen af jern. Alle disse forhold kan nemlig gøre, at du får jernmangel.

Blodprøver

Med et prik i fingeren kan lægen måle din hæmoglobin (blodprocent). Normalværdien for blodprocenten er 7 - 10 mmol/L for kvinder. Mænds blodprocent ligger normalt på 8 - 11 mmol/L. Hvis din blodprocent er lavere end normalværdien, så har du jernmangel og skal i de fleste tilfælde tage et jerntilskud.

Måling af kroppens serum ferritin er den sikreste biomarkør for størrelsen af jernlageret. En blodprøve kan tages af den praktiserende læge og svaret kommer typisk et par dage efter. Serum ferritin er en præcis måling af dine jerndepoter, men infektioner og inflammationer kan bevirke at denne måling bliver for høj. Læs mere om forhøjede værdier af serum ferritin her.

Jern er en vigtig del af hæmoglobin, der er et molekyle, der findes i de røde blodlegemer, hvor det transporterer ilten rundt med blodet. Koncentrationen af hæmoglobin angives oftest i måleenheden millimol per liter (mmol/L).