Gravide

Jerntilskud til gravide

Når du er gravid stiger dit behov for jern, fordi I nu er to om at forbruge dine jerndepoter i kroppen. Under graviditeten øges din blodmængde med cirka 50 %, og det kræver ekstra jern. Gode jerndepoter gennem hele graviditeten er helt afgørende for, at dit barn får den bedste start på livet.

Kun 20 % kan klare sig uden jerntilskud!

Hele 8 ud af 10 danske kvinder har så små jerndepoter, at de anbefales et jerntilskud for at gennemføre graviditeten forsvarligt. For at være på den sikre side anbefaler Sundhedsstyrelsen jerntilskud til alle gravide. Hvis din krop mangler jern vil den prioritere jern til fostret og en eventuel jernmangel vil derfor i første omgang ramme den gravide.

Sundhedsstyrelsen anbefaler jern til gravide fra 10. graviditetsuge

Sundhedsstyrelsen anbefaler et jerntilskud til gravide fra 10. graviditetsuge for at forebygge en graviditetsbetinget jernmangel.

Hvis det er muligt skal du bede lægen om at tage blodprøven serum ferritin, idet du godt kan befinde i den gruppe af gravide, som ikke behøver at tage et jerntilskud. Det er dog cirka 15000 gravide der hvert år ikke havde behøvet at tage et jerntilskud.

Hvis serum ferritin er over 70, så vil dine jerndepoter være tilstrækkelig store til at du kan klare dig uden et jerntilskud. Hvis du har egentlig jernmangel, så aftal da dosering med din læge.

Under selve fødslen er det normalt at miste 0,2-0,4 liter blod. Sundhedsstyrelsen har ingen anbefaling for perioden efter fødslen. Af hensyn til genopbygningen af kroppen efter graviditet og fødsel og efterfølgende amning kan det også være en god idé at tage et jerntilskud i op til 8 uger efter fødslen.