Jernmangel rammer ofte vegetarer

Som vegetar eller veganer skal du være ekstra opmærksom på at få tilstrækkelig jern gennem kosten. Nogle grøntsager indeholder jern, men jern fra frugt og grønt optages ikke så effektivt i kroppen som jern fra kød. Derfor har mange vegetarer behov for at supplere kosten med et dagligt tilskud af jern. Du kan læse mere om kostens forskellige jernforbindelser her.

Pernitiøs anæmi - veganere og vegetarer er særligt udsatte

En særlig form for anæmi, kaldet pernitiøs anæmi, rammer oftere veganere end andre befolkningsgrupper. Anæmien skyldes faktisk for lille indhold af vitaminet B12, som også er afgørende for kroppens produktion af røde blodlegemer. B12 findes i rigelige mængder i kød, fisk, æg og mælkeprodukter og veganerne skal være særligt opmærksomme på at sikre en indtagelse af B12. 

Det menneskelige tarmsystem indeholder dog B12-syntetiserende bakterier, som lever i fordøjelseskanalen Den største del af disse bakterier lever i tyktarmen, som ligger længere nede i fordøjelseskanalen end tyndtarmen, hvorfra B12 optages til kroppen. Derfor anbefales veganere ofte at tage et kosttilskud med vitamin B12.